nieuws   03 april 2020     23 foto's
Terugblik Reutum 1 seizoen 2019-2020.

Beste Reutummers,
 
Op dinsdagavond verkondigde premier Rutte dat Nederland nog zeker tot 28 April op “intelligente” wijze op slot blijft. Tekenen dat het virus op zijn retour is, zijn nog te broos, zei premier Rutte. 
Daarnaast vertelde hij ook dat op voetbalgebied, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, ook nog tot zeker 1 juni stil liggen.
 
Door deze mededeling gooide hij ook gelijk het amateurvoetbal vroegtijdig op slot. Ondanks dat we met Reutum nog heel graag enkele potjes hadden willen voetballen, is het meer dan terecht dat de competitie bij de amateurs niet meer wordt voortgezet. 
Voetbal is leuk, heel leuk, maar er zijn op dit moment toch echt wel belangrijker zaken. Als je weet dat er op dit moment al ruim 1500 Nederlanders zijn gestorven aan het coronavirus, dan is het voetbal (profs en amateurs) echt wel het laatste waar je op dit moment aan denkt. Als er dagelijks nog vele Nederlanders overlijden aan dit verschrikkelijke virus dan zullen we als voetballiefhebber, meer dan terecht, een “gepaste” pas op plaats moeten maken.
 
Ook voor Reutum 1 kwam er dus abrupt een einde aan een prachtig seizoen. Een seizoen waarop we voorhand hadden ingezet op handhaving, maar waarbij uiteindelijk zelfs nog promotie mogelijk was geweest. Dit zullen we nu echter nooit weten vanwege de crisis waarin we met Nederland op dit moment zijn beland.
 
Toch wil ik, in deze sombere en moeilijke tijd, op chronologische wijze, een beetje door het voetbalseizoen lopen ( met cijfers, feiten en wat leuke anekdotes) zodat we naderhand kunnen vaststellen dat het in vele opzichten een “speciaal” voetbalseizoen was.
 
VOORBEREIDING
 
Het seizoen begon voor Reutum 1 op een prachtige zondagmorgen (18 augustus 2019) met een 1e training. Van de 16 uitgenodigde spelers verschenen er deze zondagmorgen 13 op het appèl. 3 spelers genoten op deze 1e trainingsdag nog van een welverdiende vakantie. Nadat de selectie in de week hierna steeds iets groter werd stond er na een 4-tal trainingen de eerste oefenwedstrijd op het programma. Tegenstander was de ACV Heracles. Reutum begon goed aan de oefencampagne door de ploeg uit Almelo met maar liefst 7-0 te verslaan. 2 dagen later zou Oranje Nassau het volgende slachtoffer moeten worden voor de ploeg uit Reutum. Maar deze vlieger ging helaas niet op want Oranje Nassau zette de ploeg uit Reutum weer keurig met de beide beentjes op de grond. De ploeg uit Almelo was in deze 2e oefenpot namelijk duidelijk met 3-0 te sterk. Ook werd doelman Ruben Groothuis in deze voorbereidingsperiode aan zijn heup geopereerd. Na zijn operatie, en tijdens zijn lange revalidatieperiode, werd Ruben aan het begeleidingsteam van Reutum 1 toegevoegd om zo nauw betrokken te blijven bij het reilen en zeilen van Reutum 1.
 
BEKER
 
Omdat de oefenwedstrijden nog niet de juiste voldoening gaven, moest het maar gebeuren in de beker. Reutum werd ingedeeld in een poule met Hoeve Vooruit, TVC ‘28 2, en Fleringen. Op papier een poule met mogelijkheden voor een vervolg in het bekertoernooi, maar hoe anders zou het lopen. Thuis tegen Hoeve V. werd al gelijk onnodig met 3-4 verloren. Toen de 2e wedstrijd tegen het 2e elftal van TVC ook verloren ging ( 2-1) was het bekeravontuur voor Reutum al snel ten einde. Dat Reutum in de 3e en laatste bekerwedstrijd bij Fleringen met 1-3 won, was in deze fase niet meer dan een pleister op de wonde. 
 
COMPETITIE DEEL 1
 
Het seizoen begon voor Reutum met een uitwedstrijd tegen promovendus TVO uit Beckum. 
De ploeg van trainer Danny Ottink was het jaar ervoor glansrijk kampioen geworden in de 4e klasse dus werd op voorhand gelijk een pittige pot verwacht. Maar Reutum liet er geen gras over groeien, en versloeg TVO meer dan verdiend met 1-4. 
De Duitsers zouden zeggen “ ein Auftakt nach Maß” maar een week later was het Losser die op de Kottenbrei Reutum met 0-2 van de mat afpoetste. 
Toen een week later bij MVV ’29 een mager puntje (0-0) mocht worden bijgeschreven was wel duidelijk dat Reutum nog niet voorop liep in de polonaise. 
In de 4e wedstrijd kwam koploper Grol ( met 9 uit 3) richting Reutum. Reutum speelde tegen Grol haar beste pot tot nu toe, en won deze kraker dan ook verdiend met 2-0 waardoor Reutum Grol gelijk weer in zicht kreeg. 
Met veel vertrouwen werd een week later dan ook afgereisd naar Hengelvelde om daar tegen WVV ’34 opnieuw 3 belangrijke punten op te halen. Maar al snel bleek dat het Oktoberfest in Tubbergen de avond voor deze wedstrijd nog in de benen van veel spelers zat. Reutum verloor zeer onnodig met 2-1, en zag dat feesten op zaterdag, en spelen op zondag niet de juiste mix was om een gewenste prestatie te leveren. Het mag dan ook duidelijk zijn dat in de nabespreking (altijd op dinsdag na de wedstrijd) de nodige woorden zijn gevallen. Of het met deze pittige nabespreking te maken had zal nooit iemand weten, maar vanaf dat moment ging het lopen bij het kleine cluppie uit Reutum. Achteraf bleek Luuk Mensink tegen WVV ’34 zijn laatste wedstrijd te hebben gespeeld want een vervelende schouderblessure zou hem voor de rest van de competitie buitenspel zetten.
In de 6e wedstrijd kwam Saasveldia op bezoek en vergat Reutum het klusje al snel te klaren. Toen Saasveld uit het niets, na de thee, op 0-1 kwam leek het alsnog een lastige middag te worden. Gelukkig wist Reutum al snel de gelijkmaker binnen te schieten maar zag niet veel later de scheidsrechter naar de stip wijzen omdat Reutum hands zou hebben gemaakt binnen de 16. Maar om een lang verhaal kort te maken werd deze penalty door de scheidsrechter uiteindelijk teruggedraaid. Natuurlijk was heel Reutum blij met deze beslissing maar ik denk niet dat veel voetballers ooit een scheidsrechter een penalty terug hebben zien draaien. Reutum wist daarna in de meer dan hectische slotfase nog 2x het net te vinden waardoor de thuisploeg na 90 minuten zeer gelukkig met 3-1 won. 
7 dagen later werd er afgereisd naar Rossum om daar RSC te treffen. RSC speelde zeker niet slecht maar zag Reutum over de volle 90 minuten wel met 0-2 winnen. Vooral de kopgoal van Stijn vlak voor tijd zal nog veel mensen heugen. 
In het weekend van de “koale kermis” werd er aangetreden tegen Borne. Schijnbaar was de “boodschap” na de wedstrijd tegen WVV nog steeds blijven hangen want ondanks de festiviteiten in Ootmarsum stond Reutum fris en scherp binnen de lijnen. Mede hierdoor werd ook Borne met 6-2 aan de zegekar gebonden waarna heel Reutum richting Ootmarsum toog om zich daar in het feestgedruis te storten. 
Luctor et Emergo was de volgende tegenstander van Reutum. Met een klinkende 4-0 overwinning ging deze wedstrijd de boeken in. Maar na afloop had niemand het meer over de prima pot, maar ging het veel meer over het statement dat Stijn en Lindsey hadden gemaakt. Net als Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum lieten beide spelers zich, met de onderarmen tegen elkaar aan fotograferen in de strijd tegen het racisme. Deze foto landde zelfs in Barcelona waar Frenkie de Jong de foto van Stijn en Lindsay op zijn Instagram-account deelde met zijn 5,7 miljoen volgers. Ook TV-Oost kreeg lucht van dit statement en vroeg of het mogelijk was om op een trainingsavond voorbij te komen voor een rapportage. Natuurlijk was dit geen enkel probleem. De selectie van Reutum meldde zich keurig op een reguliere trainingsavond een uur vroeger dan normaal op de club om zo goed voorbereid te zijn. Maar toen iedereen spreekwoordelijk klaar zat bleek dat TV-Oost vergeten was......... de camera mee te nemen. Getraind werd er wel deze avond maar de rapportage viel natuurlijk in het water. 
Gelukkig hadden we nu iets anders om ons op te focussen. Angstgegner De Tukkers stond namelijk op het programma. Reutum had al jaren niet meer gewonnen in Albergen dus stond de ploeg uit Reutum een zware beproeving te wachten. Maar na afloop stond er in Albergen gewoon 0-2 op het scorebord, en zette Reutum zichzelf met de 5e zege op rij steeds meer op de kaart. 
De Tukkers uit was al lastig, maar ook de volgende tegenstander maakte het Reutum al jaren meer dan lastig. DSVD was namelijk de volgende horde die genomen moest worden. Maar Reutum leek in deze fase in een “flow” te zitten, en won overtuigend met 1-4 van de ploeg uit Deurningen. 
Mede door een reeks van prima overwinningen was Reutum inmiddels opgeklommen naar een keurige 2e plek op de ranglijst achter topfavoriet Grol. 
In de laatste wedstrijd voor de korte winterstop kwam een andere favoriet voor de titel naar de Kottenbrei, namelijk Avanti Wilskracht uit Glanerbrug. Maar ook Avanti kon tegen het op drift geslagen Reutum geen vuist maken. Reutum won deze wedstrijd verdiend maar met de hakken over de sloot want in de 85e minuut was het aan doelman Kevin Tulk te danken dat de 3 punten in Reutum bleven. Kevin pakte namelijk vlak voor tijd, bij een stand van 2-1, een strafschop. 
 
WINTERSTOPJE
 
Na de wedstrijd tegen Avanti Wilskracht kon en mocht het gas er even af om te genieten van de aanstaande Kerstperiode. Ruim 2 ½ week werd een “verplichte” pauze ingelast zodat de batterijen weer optimaal opgeladen konden worden. 
Na een 2-tal trainingen begin 2020 werd er geoefend tegen DES uit Nijverdal. Het was niet best, maar Reutum won wel met 2-1. 
Een week later werd er opnieuw geoefend. Nu was 1e klasser Tubantia onze tegenstander in Hengelo. Na een mindere eerste helft liet Reutum in de 2e helft haar tanden zien, en won meer dan verdiend met 3-4. 
Maar ondanks de winst bleef Reutum deze wedstrijd met een grote kater achter. Het was namelijk Ron Brunninkhuis die in deze wedstrijd tegen een zware knieblessure opliep. Op het moment van dit schrijven bereidt Ron zich voor op een operatie die over ± 2 maanden gepland staat. Daarna volgt er nog een erg lange revalidatie. Namens heel Reutum wensen we Ron nu alvast een goed en voorspoedig herstel.
 
COMPETITIE DEEL 2
 
Na ruim een maand zonder competitieverplichtingen mocht Reutum na de korte winterstop op bezoek bij LSV. De hamvraag was of de vorm er nog steeds was na deze verplichte pauze. Reutum wervelde de eerste 45 minuten in Lonneker over het veld waardoor het al snel geen wedstrijd meer was. Met een ruststand van 0-5 en een einduitslag van 0-6 liet Reutum zien dat het met de vorm nog wel goed zat. Met deze overwinning behaalde Reutum de 8e overwinning op rij, en stond mede hierdoor ook erg hoog op de ranglijst (2e), maar stond het ook stijf bovenaan in de 2e periode. 
Maar in februari kwam er toch behoorlijk wat zand in de soepel lopende motor. Helaas had deze sportieve dip niets te maken met blessures of schorsingen, maar alles met het op komst zijnde carnaval. In deze periode mocht Reutum in 2 thuiswedstrijden laten zien dat het ook tijdens het carnaval een goed figuur kon slaan. Maar deze vlieger ging helaas niet op. 
MVV ’29 was begin februari met 0-2 te sterk. Een week later trok storm Dennis over Nederland waardoor er niet gevoetbald mocht worden. 
Maar toen de storm eindelijk was gaan liggen wist ook TVO in Reutum de volle buit te pakken (0-1) waardoor Reutum er opeens een stuk minder rooskleurig voorstond in de 2e periode. 
Er waren nu opeens 3 ploegen (TVO, Avanti W, en Reutum) die er met deze prijs vandoor konden gaan. Opnieuw moest er een nabespreking aan te pas komen om iedereen weer eens goed wakker te schudden. 
Dat leek zijn vruchten af te werpen want in de eerste wedstrijd na het carnaval in en tegen Losser wist Reutum, ondanks een zeer zwakke eerste 45 minuten, na de rust orde op zaken te stellen. Uiteindelijk bleef de teller op 2-3 steken, en hoorden we na de wedstrijd dat Avanti erg dure punten had laten liggen in de strijd om de 2e periode. 
Dat alles hield in dat Reutum een week later in Saasveld tegen Saasveldia op eigen kracht de periode kon binnenslepen. Onder werkelijk barre omstandigheden (veel wind en veel regen) wist Reutum  zichzelf toch te belonen. Een duidelijke 1-4 maakte aan alle onzekerheid een einde, waardoor Reutum op eigen kracht winnaar werd van de 2e periode. 
Grol morste dat weekend ook punten waardoor de achterstand op de koploper weer werd teruggebracht naar 2 punten ( Grol had overigens nog wel een duel tegoed). 
Maar toen.........................................ging het licht uit in voetballend Nederland (en in de rest van de wereld)
 
CORONA
 
Graag hadden we nog verder gespeeld maar vanwege het coronavirus bleek achteraf het behalen van de 2e periode in deze competitie het laatste wapenfeit te zijn voor deze jonge en getalenteerde groep voetballers.  
Dat het seizoen op deze manier zou eindigen had natuurlijk niemand voorzien, maar ondanks dat we inmiddels weten dat we dit seizoen niet meer in actie komen, mogen we vol trots en voldoening terugkijken op een prachtig voetbaljaar. Velen hadden ons vooraf niet getipt om de strijd aan te gaan voor het kampioenschap. Velen zagen ons niet in aanmerking komen voor een periode. Uiteindelijk heeft dat kleine cluppie uit Reutum toch laten zien dat ze in deze fase van de competitie nog volop in de strijd waren voor het allerhoogste, en dat ze met een periode op zak al zeker mochten deelnemen aan de nacompetitie. 
Ondanks een paar corrigerende tikjes, zo links en rechts, op de billen, heeft deze geweldige spelersgroep gedurende het seizoen laten zien dat ze uit het juiste “voetbal”-hout gesneden zijn.
 
Natuurlijk gaat mijn dank ook uit naar de begeleiding want als nieuwe trainer bij een nieuwe vereniging ben je in het begin absoluut afhankelijk van echte clubmensen om zo je weg te vinden..
Matthijs, Ruben, Gert en Jan bedankt voor de prettige samenwerking dit seizoen.
 
Resumerend: Reutum bedankt voor een heerlijk voetbaljaar.
 
Tot volgend seizoen, maar blijf vooral gezond, blijf thuis en houdt afstand, dan komt alles uiteindelijk allemaal wel weer goed.
 
Peter Bokma.
 
 
ENKELE STATISTIEKEN:
 
Aantal gespeelde wedstrijden 24 (competitie 17 /beker 3 /oefen 4) 
Aantal gewonnen wedstrijden 16
Aantal verloren wedstrijden 7
Aantal gelijk gespeelde wedstrijden 1
Aantal gescoorde doelpunten 63 (competitie 43 /beker 7/oefen 13)
Aantal tegendoelpunten  30 (competitie 16 /beker 7/oefen 7)
Topscorer seizoen 2019-2020: 1. Stijn 17 doelpunten ( 12 x comp)
Topscorer seizoen 2019-2020: 2. Mark 15 doelpunten ( 7 x comp)
Topscorer seizoen 2019-2020: 3. Sam 12 doelpunten ( 10 x comp)
Meest gespeelde minuten in alle* wedstrijden: 1. Mark 2147 minuten
Meest gespeelde minuten in alle* wedstrijden: 2. Lindsay 2102 minuten
Meest gespeelde minuten in alle* wedstrijden: 3. Kevin 2025 minuten
Aantal gebruikte spelers in alle* wedstrijden: 21
Aantal gele kaarten in alle* wedstrijden: 27
Meeste gele kaarten: Stijn, Sam en Wout S allemaal 4 gele kaarten.
Aantal rode kaarten in alle* wedstrijden: 0
1e treffer in het voetbalseizoen 2019-2020: Mark ( ACV Heracles)
1e treffer in de competitie 2019-2020: Stijn ( TVO)
Laatste treffer in de competitie 2019-2020: Sam ( Saasveldia)
Totaal van alle trainingen en wedstrijden in het gehele seizoen: 78
Wie bezocht het vaakst de trainingen/wedstrijden: Lindsay 76
Opvallend: Reutum verliest 3 van 4 competitiewedstrijden thuis.
Nog opvallender: Deze 3 wedstrijden worden allemaal verloren op kunstgras
Opvallend: Niemand mistte dit jaar een wedstrijd door een schorsing
 
* = alle competitie / beker / oefenwedstrijden bij elkaar opgeteld.