nieuws   10 september 2019     1 foto
Informatie over het pupillenvoetbal

Sinds het seizoen 2017/’18 speelt het gehele amateurvoetbal met aangepaste wedstrijdvormen voor pupillen.
De wedstrijdvormen zijn aangepast om zo de betrokkenheid van spelers te verhogen en jongens en meiden in een wedstrijdvorm te laten spelen die beter aansluit bij hun ontwikkelingsfase.

De Onder 8 tot en met Onder 10-pupillen spelen op een (bijna) kwart veld (42,5m x 30m) 6 tegen 6 wedstrijden.
Deze staan onder leiding van een spelbegeleider die de spelers zoveel mogelijk de ruimte geeft het spel zelf te ontdekken en te spelen.
De Onder 11- en Onder 12-pupillen spelen op een (bijna) half veld (64m x 42,5m) 8 tegen 8 wedstrijden.
Deze  staan onder leiding van een pupillenscheidsrechter.
Info over de diverse wedstrijdvormen kun je vinden onder – handige documenten --op deze site.

Wat is er aangepast ten opzichte van het seizoen 2018-2019

Ten opzichte van het seizoen 2018/'19 zijn vanaf het seizoen 2019/'20 enkele spelregels aangepast:

• Bij een achterbal mag de keeper of een veldspeler de bal voortaan ook indribbelen;
  • Bij een hoekschop mag de speler die de hoekschop neemt, ook direct op doel schieten en scoren.

Uitslagen en standen

Bij de Onder 8 t/m Onder 10 pupillen worden geen uitslagen en standen meer gepubliceerd.
Dit is in lijn met de ontwikkeling van de nieuwe wedstrijdvormen waarbij het draait om het vergroten van het spelplezier van pupillen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen uitkomend in Onder 8 en Onder 9 nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in rangen en standen.

Het bijhouden van een competitie en toewerken naar een kampioenschap blijkt vooral van waarde en belang voor trainers, leiders en ouders.
Dit kan leiden tot onnodige spanning en druk wat ten koste gaat van het spelplezier van het kind. De KNVB houdt wel de uitslagen bij om teams op het juiste niveau in te delen.

Onder --Handige documenten --op deze site is diverse informatie te vinden over het pupillen voetbal.