nieuws   30 december 2022     300 foto's
Een jaar voor in de boeken -- VV Reutum 2022 jaaroverzicht --

Nu het vuurwerk her en der klinkt, oliebollenkramen hier en daar uit de grond schieten en de kerstverlichting van Reutum in het Licht alweer wordt opgeruimd is het tijd om terug te blikken. Nog eenmaal achteruit kijken met het zicht op een memorabel jaar. Een jaar dat altijd gemarkeerd in de boeken van de VV Reutum historie zal staan en dat bol stond van voetbal met maar liefst 290 gespeelde officiële competitiewedstrijden door teams van VV Reutum. 

Wanneer we de tijd ongeveer twaalf maanden terugdraaien dan is het haast niet voor te stellen hoe de vlag erbij hing. Corona was nog aan de orde van de dag in januari 2022. Hoewel er versoepelingen werden aangekondigd, waardoor weer getraind kon worden op de Kottenbrei, waren wedstrijden tegen andere clubs nog niet toegestaan. Hoe zou de competitie verder verlopen? Voor iedereen in Reutum een grote vraag die centraal stond in een week die verder in het teken stond van 50 jaar vrouwenvoetbal. VV Reutum werd op onder andere de website van de KNVB en de website van de Eredivisievrouwen wederom genoemd als eerste Nederlandse kampioen vrouwenvoetbal ooit. Onze ex-voorzitter Hettie olde Loohuis mocht zelfs bij Radio 1 aanschuiven.

Op dinsdag 25 januari volgde dan eindelijk het verlossende antwoord van kabinet Rutte. Voetballers mochten weer de wei in, competities konden weer doorgang vinden.  

Voor VV Reutum 1 betekende dit dat de competitie in februari weer werd hervat tegen Avanti Wilskracht (0-4 winst), de club waartegen het seizoen uiteindelijk ook magistraal werd afgesloten. Hoewel de programma’s van alle teams gevuld werden was het elke week weer afwachten of de voetbalwedstrijden doorgang konden vinden. Corona bij de tegenstander was vaak, al dan niet opzettelijk, een spelbreker.  

Februari en maart vlogen vervolgens voorbij. Teams van VV Reutum werden fitter, de conditie werd op peil gebracht en het koude winterweer werd langzaam maar zeker ingeruild voor een zacht lentezonnetje. April brak aan en de traditionele Kerstbingo die in december vanwege Corona niet door kon gaan werd als Paasbingo met evenveel plezier ingehaald. De prijzen werden met een glimlach in ontvangst genomen. Ondertussen werd er in de kantine gesproken over grotere prijzen, namelijk een periodetitel voor VV Reutum 1. Deze lag in het verschiet, maar werd uiteindelijk niet behaald. Desondanks bleef het eerste goede resultaten behalen en klom het op de ranglijst.  

Begin mei werden de eerste medailles in de wacht gesleept. VV Reutum JO14-1 speelde de kampioenswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van DTC. De nummer één tegen de nummer twee, maar van zenuwen wilde niemand van de pupillen iets weten. Zelfs toen er na vier minuten al een achterstand op het scorebord stond genoteerd bleven de jonge voetballers rustig. Maar door die achterstand om te buigen werden ze gekroond tot terechte kampioen. Onder het motto ‘teamgeist’ werd de champagne ontkurkt. In navolging van JO14 maakte ook VV Reutum 3 zich op voor de wedstrijd der wedstrijden. Met enorme overmacht en meer dan honderd gescoorde doelpunten kroont het team van Raymond Benerink zich tot kampioen bij de senioren. Maar ook VV Reutum JO9-1 en VV Reutum JO17-1 wisten in mei de titel in de wacht te slepen, waardoor mei met recht een feestmaand kon worden genoemd.  

In juni wordt gedroomd van een waar voetbalsprookje door het team van Peter Bokma. Het begint allemaal bij LSV in Lonneker. De laagvlieger in de competitie dient verslagen te worden om de derde en laatste periodetitel in de wacht te slepen. Op de allerlaatste speeldag lukt het Reutum om met een overtuigende 1-7 overwinning huiswaarts te keren. Het seizoen duurt dus voort, want nacompetitie is hierdoor een feit. Mooi moment vlak voor het einde van deze wedstrijd was het afscheid van grensrechter Gert Warring. Jarenlang stond hij met de vlag in zijn hand langs de lijn bij VV Reutum 1. Hij werd vervangen en hiermee bedankt voor zijn inzet bij het vlaggenschip van onze vereniging.  

Week 24 breekt aan. Een week waarin niemand weet wat te verwachten. Na een duel kan de nacompetitie-droom uiteenspatten, maar mocht het heel goed lopen dan kan promotie worden afgedwongen. Voor dat doel moeten drie wedstrijden worden gewonnen. Op 12 juni komen de voetballers van Warnsveldse Boys naar Reutum. Op een prachtige zomerdag wordt er afgetrapt op de Kottenbrei. In blessuretijd wist VV Reutum het verschil te maken door de 3-2 op het scorebord te noteren. Blijdschap overheerst, maar de kalmte regeert al snel na afloop in de kantine. De blik gaat op Wijhe, de tegenstander in de volgende wedstrijd die dezelfde middag hebben afgerekend met competitiegenoot MVV uit Harbrinkhoek.  

Woensdagavond. Een vreemde voorbereiding voor iedereen van VV Reutum 1. Niet trainer Peter Bokma, maar Rob Veelers (trainer van het tweede) doet de bespreking. Vanwege vreselijke privéomstandigheden is de trainer van VV Reutum op een andere plek hard nodig voor zijn familie. Per telefoon wordt de hoofdtrainer op de hoogte gehouden en het moet voor hem ook een onwerkelijk gevoel hebben gegeven. De rollercoaster is overduidelijk gaan rijden en dan ook vol gas. Want Wijhe wordt met maar liefst 5-1 opgerold voor eigen publiek, een sensationele, maar ook emotionele avond. Na afloop wordt bekend dat Avanti Wilskracht op neutraal terrein de tegenstander wordt in de finale.  

Donderdagavond begint de voorbereiding op dé wedstrijd van het seizoen en misschien wel de wedstrijd van de eeuw tot nog toe voor VV Reutum. Locatie schijnt Hengelo te worden. Het complex van BWO. Bussen worden op de achtergrond geregeld terwijl de selectie van VV Reutum wat uitloopt en dolt over promotie, want het kan nu daadwerkelijk gebeuren. Er is in de competitie immers al ruim van ze gewonnen. Maar dit is een wedstrijd op zich, alle clichés kunnen er op worden losgelaten, allemaal zijn ze waar.  

Eenmaal aangekomen in Hengelo is er opperste concentratie bij iedereen in de VV Reutum-selectie. Terwijl bus drie en vier vanuit Reutum zijn gearriveerd worden de spieren opgewarmd. Een ongekende voetbalstrijd barst vervolgens los. Twee teams die duidelijk aan elkaar gewaagd zijn gaan tot het uiterste om promotie naar de tweede klasse af te dwingen. De goals van Mark Morskieft en Stijn Slaghekke zijn historie, de 2-1 die het uitermate spannende slotstuk verzorgde maakt het eigenlijk alleen maar mooier. Want de ontlading was enorm. VV Reutum presteert het (haast) onmogelijke door drie keer op rij te winnen in de nacompetitie. Daarmee is de stap van de derde klasse naar de tweede klasse voor het eerst in de clubhistorie gezet. Een waar volksfeest barst vervolgens los in Reutum, hier wordt over honderd jaar nog altijd over gepraat.  
Kijk even terug (met dank aan Jesse Lammerink ) : https://www.youtube.com/watch?v=9MkHjldU7C4&ab_channel=VVReutum

Terwijl de confetti nog ronddartelde in het dorp brak juli aan. Na drie jaar Corona kon eindelijk het feestweekend van VV Reutum weer doorgang vinden. De Jeugdjaarvergadering, het David & Goliath-toernooi en de feestavond voelden aan als vertrouwd en natuurlijk werden sommige mensen persoonlijk onderscheiden. Dit jaar was het Job Tijink die verkozen werd als ‘speler van het jaar’, Teun Veldhuis werd tweede en Joep Rikhof derde. Kampioensploeg JO14 werd ook nog betiteld met de sportploeg van het jaar. Even later werden op de jaarvergadering Daniëlle Huiskes en Sam Holsink tot Clubvrouw en Sportman van het jaar verkozen. Laatstgenoemde droeg met zijn doelpunten bij aan de promotie van het eerste elftal en werd ook derde op de topscorerslijst van Tubantia.  

Na voetbalvolle maanden werd de rest van juli en ook augustus gebruikt om de batterij weer vol te laden. Spelers vlogen naar alle uithoeken van de wereld voor een welverdiende vakantie. Vol goede moed stond iedereen in september weer te trainen op de Kottenbrei ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.  

Bekerwedstrijden volgen de trainingen op om tot totale fitheid te komen. Dankzij een mooie loting mocht VV Reutum grote ‘buur’ Quick’20 uit Oldenzaal verwelkomen aan de Holsmanweg. De grandeur van een grote amateurvereniging die op het hoogste niveau heeft gevoetbald, en gezien de organisatie en het voetbal weer terug wil naar dat niveau zie je op deze dinsdagavond tijdens de bekerwedstrijd in Reutum terug. Elke speler wordt verzorgd, gemasseerd, getapet en krijgt een hartslagmeter om. Nee, aan één kleedkamer heeft Quick ‘20 1 niet genoeg en natuurlijk krijgt de tegenstander twee kleedkamers ter beschikking. Alle kleding ligt klaar voor de mannen die alleen hun eigen voetbalschoenen mee hoeven te nemen. Carpoolen doet ment niet. Van heinde en verre komen de spelers, ook met de trein uit Groningen (en terug) en mama die haar zoon van station haalt en brengt. Op het veld blijken de mannen dan ook een maatje te groot, maar een leuke ervaring is Reutum weer rijker.  

Eind september begint het avontuur van VV Reutum 1 in de tweede klasse. De start is veelbelovend met een aantal winstpartijen en gelijke spelen in de beginfase van de competitie. Busreizen worden georganiseerd naar verre uitwedstrijden tegen AZC Zutphen, Vorden en Witkampers. Een hoop geregel, maar ook veel gezelligheid brengt dit met zich mee. In oktober gaat VV Reutum door met winnen bij bijvoorbeeld Suryoye en zo worden er knappe prestaties neergezet. De punten die worden behaald zijn ook hard nodig, gezien de zware degradatieregeling van de KNVB. Drie teams zullen direct degraderen en de drie teams daarboven worden veroordeeld tot nacompetitie om degradatie.  

In november is het clubblad uitgereikt aan voorzitter Frank Droste. Namens de redactie presenteerde Maurice Kuipers het door Jordi Lammerink prachtig vormgegeven clubblad. De rode draad is ‘de kick van het voetbal’ van het 45e clubblad. Boeiende interviews, mooie verhalen, geweldige foto’s. Vanzelfsprekend volop aandacht voor de promotie van het eerste elftal, feest van herkenning tussen de spitsen Sam en Samuel Armenteros en een gesprek tussen twee toptrainers, Ron Jans en Peter Bokma. Natuurlijk ook bekende items als onze sponsor Bays, voetbalfamilie Morskieft, clubvrouw Daniëlle Huiskes en nog veel meer. Daarnaast stond in november voor het eerst in veertig jaar de derby tegen STEVO weer op het programma. In een boeiend voetbalgevecht met veel publiek trok de ploeg uit Geesteren uiteindelijk aan het langste eind (2-3). Het feestje in de kantine na afloop was zeer gezellig.  

In december wordt er op de Kottenbrei uitgebreid gediscussieerd over het WK. Teams kijken samen naar Oranje en voorspellingen in de WK-pool van VV Reutum worden nauwlettend bijgehouden. Al snel is het ook winterstop voor zowel de junioren als senioren voetbalteams. Maar toch is er nog één team dat zich op de valreep kroont tot kampioen in 2022. Voor het eerst in de geschiedenis van VV Reutum heeft er een heren 35+ team meegedaan aan een 7 tegen 7 competitie op de vrijdagavond. Tegenstanders in deze competitie waren TVC, Stevo, Fleringen en Blauwitters. Na vijf speelavonden mocht Reutum de competitie op eigen velden afsluiten en ook op de zesde speelavond won het geel en blauw zijn laatste wedstrijden waardoor het met afstand “kampioen” werd.  

Statistieken
Een heel verhaal zo, maar er was dit jaar veel om te benoemen bij VV Reutum. Een magistraal jaar vanwege de promotie van het eerste maar ook de kampioenschappen bij de jeugd, de overtuigende titel van het derde en al die overwinningen op elke zaterdag en zondag maakten het voetbaljaar erg plezierig. In totaal werden 290 competitiewedstrijden gespeeld in 2022 (de wedstrijden van JO10, JO9 en JO8 worden niet gepubliceerd) en daarin werden maar liefst 482 punten verzameld. Van dat totaal werden er thuis 274 behaald en in uitwedstrijden 208. Op de Kottenbrei maakten de Reutumse voetballers 440 doelpunten en in uitwedstrijden 419. Onze keepers kregen thuis 298 doelpunten tegen en op vreemde bodem 372. De grootste overwinning was voor Reutum 3 in hun kampioenswedstrijd tegen Luctor et Emergo, het werd 13-0. De ‘zwaarste’ nederlaag was voor Reutum JO15-1. Zij gingen bij PH JO15-1 met 11-0 onderuit. Jeugdteams van VV Reutum scoorden gemiddeld 5,76 doelpunten in een wedstrijd. De Reutumse senioren maakten er gemiddeld per wedstrijd ongeveer één minder: 4,72.  

Rest ons nog te zeggen dat we iedereen een fantastisch 2023 wensen. Iedereen die heeft bijgedragen aan de plezierige dagen op de Kottenbrei in wat voor rol dan ook, enorm bedankt voor de inzet afgelopen jaar. Fijne jaarwisseling en tot snel!